La clotxa

Antigament els segadors, els pagesos, per no anar a dinar a casa i aprofitar més el dia prenien dintre el cistell un bot de vi i una clotxa, ja que no totes les cases tenien carmanyoles.

La clotxa és un panet rodó més o menys gran depenent de la gana. Li treien el crostó, que el guardaven per tornar-lo a tapar, després buidaven amb molta cura i amb l’ajuda del ganivet, la molla que també es guardava. Aquest forat s’omplia de fesols, alls, ceba, tomàquet i pebrotets i tot això es passava per la paella. De vianda, cadascú afegia el que més li agradava o el que en aquell moment hi havia al rebost: arengades de la costa o salades, llonganissa, cansalada, careta, tupina, botifarra blanca o negra, etc. Després es tapava amb la molla i el crostó que s’havia tret. Quant apretava la gana es posaven sota un arbre a l’ombra i mossegada va i mossegada ve acompanyada d’un traguet de vi fins que no en quedava. Després trencaven la son fent una petita becaina i continuar treballant fins que el sol es pongués.

Encara avui en dia per les terres del Ebre es practica i es fa una festa. El nostre grup del càmping ho fem una vegada en cada acampada de primavera.

Aquest escrit és per a la gent que no sap què o com es fa la clotxa.

Anna

Vodpod videos no longer available.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Festes i tradicions, Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s