Ca Mercader

Ca Mercader, edifici del segle XX,  noucentista, s’aixeca en una cruïlla del barri antic carregada d’història i de llegendes, on des de fa uns vuit segles encara s´hi realitzen els mercats setmanals. Està envoltada d’edificis d’habitatges que, si bé presenten façanes dels segles XVII i XIX, conserven a l’interior ares gòtics, restes de porxos i altres elements de l’època medieval i moderna.

En aquest punt, hi trobem l’entrada al carrer des jueus, per on s’accedia a l’ antic call, i el carrer d’en Simó, amb dos bons exemples de cases pont, que permetien als habitatges guanyar espai. També hi tenim el carrer Major, que en època medieval rebia el nom de la Draperia, pel fet que entre els seus habitants s’hi trobaven mercaders de Teixits, i el carrer de San Antoni, que des del segle XII es coneixia com carrer de Vilafranca, perquè era un tram del camí que conduïa a aquella Vila i a Barcelona.

Finalment, hi tenim el carrer de la Carnisseria, que amb el seu nom ens recorda que a l’alçada de l’actual plaça de les Garrofes, des de l’època medieval i fins al segle XIX, s´hi trobava la carnisseria pública de Valls.

En aquest edifici hi van néixer dos destacats vallencs de la família Mercader, el vallenc Il·lustre Jaume Mercader 1887-1967, pintor i orfebre, i el seu germà Pau Mercader, 1892-1970- joier, dibuixant i pintor.

Ca Mercader és un edifici d’origen medieval, reformat a començaments del segle XX, l’element més destacat i que el converteix en un edifici únic a la ciutat són les rajoles noucentistes de les seves façanes.

L’any 1912 entren en funcionament a la planta baixa una botiga de ceràmiques i d’articles de regal que presentava una decoració modernista.

L’any 1920, amb motiu de la instal·lació als baixos de l’edifici de la joieria i botiga d’objectes de regal el prestigiós Pau Mercader, remodela l’ edifici. La reforma, d’estil noucentista, va decorar les façanes amb esgrafiats, molleres i elements de forja, i ornamentà les façanes de la botiga amb plafons de rajoles. Actualment, al mateix indret, hi trobem l’oficina del Barri Antic.

Font: Ajuntament de Valls

Pilar

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en La nostra ciutat, Memòria Històrica Barri Antic de Valls, Patrimoni de Valls. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s