Una mirada a l’antic teixit empresarial de Valls (1)

L’ any 65 quant vaig arribar a Valls em va sobtar la gran quantitat d’ empreses que existien a la ciutat. Jo venia d’una ciutat més o menys igual de gran, però eminentment agrícola on no hi havia gaire be indústria, excepte una paperera i algunes cooperatives i magatzems de fruites. Aquí vaig trobar que existia molta diversitat de producció industrial així com molta diversitat de productes fabricat. Els gremis més representatius eren:

Tèxtil: Dasca Boada, Pere Serra, Travé S.A., Aquilino Rodríguez, Ramon Giró, etc.

Curtidors: Rull, Clols, Falguera, Sebastià Vidal, Rosa Solé, etc.

Metalúrgiques: Geroni Brunel i cia., Mecanismes Auxilars Indutrials (MAI), Industries Metalúgiques Moncunill S.A. (Monix) etc.

Licors: Joan Miralles, Ramon Magriñà, Joan Mallorquí, Matilde Miró, Josep Sanromà, Josep Llagostera, etc.

Torrefactors de Café: Francesc Fàbregas, Lluis Roig. 

Gelats: David Garcia, Félix Garcia, Carme Ballester.

Bidons: Corisa

Olis: Eusebi Domingo, Robert Rodon, Enric Vidal. etc..

Pinsos: Laureà Català, Joan Cartaña, Senen Florensa, Joan Puig, etc…

Porcellanes: Jordi Mercadé “Isard”

També en va sobtar el que quasi totes elles estiguessin dintre del poble, integrades en els carrers. Amb el pas dels anys he anat observant com la majoria d’aquestes empreses han anant desapareixent, unes per les crisi dels mercats i d’altres engolides per la competència. És evident que l’automatització contínua dels processos productius ha fet que es destruïssin mols llocs de treball, però la veritable davallada ha sigut arrel de la globalització dels mercats, que han pres la producció cap a on la ma d’obra és més barata i hi ha més capacitat de producció. Val dir, que malgrat, d’aquests canvis hi ha empreses d’aquestes que han continuat, perquè han sabut adaptar-se als canvis o han innovat la seua producció.

També caldria remarcar que el teixit industrial de Valls no ha disminuït,  tot al contrari, s’han canviat moltes d’aquelles empreses petites o familiars per empreses més grans i inclús internacionals que distribueixen productes arreu del món.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Indústria de Valls, La nostra ciutat, Memòria Històrica Barri Antic de Valls, Patrimoni de Valls. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s